Waalwortel
Waalwortel is een groene oase, verstopt achter voormalig vrouwenklooster Sancta Maria. Douwe en Ella verbouwen hier voor 45 oogstdeelnemers met de no dig methode. Dit zorgt voor smaakvolle groente en een rijk bodemleven.

Achtergrond
In maart 2023 is tuinderij Waalwortel gestart bij het voormalige vrouwenklooster Sancta Maria in Hees. Met onze tuin geven wij een ode aan de maatschappelijke betekenis en tuindershistorie van deze mooie plek.
Als kleine zelfoogsttuin nemen we graag de tijd voor een praatje met onze oogstgenoten. We vertellen over de te oogsten groente, interessante flora en fauna die we tegenkomen en de ontwikkelingen rondom het klooster.
Waalwortel werkt met de no dig methode. Dit houdt in dat we de bodem zo min mogelijk verstoren. In plaats van de grond te bewerken door bijvoorbeeld te ploegen of te schoffelen, maken wij onze bedden bovenop de bestaande bodem. Dit doen we door eerst een laag karton te leggen, en daar bovenop ligt een dikke laag organisch materiaal: houtsnippers voor de paden en compost voor de bedden. Dit zal geleidelijk aan afbreken en geeft voedingsstoffen aan de bodem en de planten. Door deze methode te gebruiken, blijven de bodemstructuur en de nuttige bodemorganismen zoals wormen, bacteriën en schimmels behouden.
Producten en diensten
Als deelnemer aan de Waalwortel zelfoogsttuin wordt je onderdeel van duurzame voedselgemeenschap. Voor een vast bedrag per jaar pluk je wat die week beschikbaar is voor jou en je huishouden. Hiervoor krijg je van ons wekelijks een mail met de te oogsten groente en kruiden, inclusief oogstinstructies en smakelijke recepten.
Het gaat om meer dan 50 soorten groenten en 6 soorten kruiden om gedurende het jaar seizoensgebonden te oogsten. Doorgaans kun je per week zo’n 5 á 6 verschillende groenten oogsten, van mei tot en met november. Met onze kleine kas kunnen we ook uit warmere klimaten telen, zoals watermeloen en hete pepers.
Lokale samenwerkingen
Waalwortel maakt deel uit van de ‘minimaatschappij’ Sancta Maria. De tuinderij vormt er samen met de verschillende zorginstanties, masker kunstenaar Andreas Hetfeld en de bewoners een bruisend geheel.
De Versfabriek levert eens per vier weken koffiedikzwammen voor wie daar ook een abonnement heeft afgenomen.
Restaurant Trafo serveert verschillende Waalwortel groentes.
Overtallige oogst wordt geschonken aan de Voedselhub en de Voedselbank.