21
sep

Meerdaagse Cursus Moestuinieren

Bekijk website

Wil je graag eigen groenten gaan kweken maar heb je geen idee hoe te beginnen? Of wil je je kennis over moestuinieren opfrissen? Kom dan op cursus of doe mee aan een meewerk traject bij de Groene Vallei!

Je houdt van lekker en gezond eten en zou het heerlijk vinden om het hele jaar rond biologische, verse groeten en fruit van eigen kweek te kunnen eten. Je bent nieuwsgierig naar het smaakverschil tussen eigen kweek en groenten en fruit uit de supermarkt. Of je wilt jezelf of je (klein)kinderen meer leren over de oorsprong van voedsel en wat er bij komt kijken om dit tot wasdom te laten komen. Daarbij gaat er niets boven het plezier dat je krijgt om je eigen groenten en fruit te zien groeien en het als het tijd is te oogsten!

Maar waar moet je nu beginnen, het idee van een moestuin spreekt je aan, maar waar moet je nou beginnen. Zaaibedden, zaaiplannen, wisselteelt, bodembewerking, composteren…. het klinkt wat overweldigend. Je wilt vooral genieten van het tuinieren en je niet teveel zorgen maken over of je het wel goed doet. Je wilt namelijk wel graag eer van je werk: spitten, zaaien en planten is leuk maar het gaat uiteindelijk ook om een mooie oogst!

En dat laatste kan in de eerste moestuin-jaren nog wel eens tegenvallen. Bijna iedereen heeft wel eens wat zaadjes onder een laagje potgrond verstopt, het potje in de vensterbank gezet en braaf elke dag een beetje water gegeven. Veel van deze zaadjes komen prima op maar groeien vervolgens uit tot lange, slungelige plantjes waarvan de stengels gemakkelijk om knakken. Of ze groeien in eerste instantie flink maar gaan daarna steeds trager groeien om vervolgens helemaal tot stilstand te komen.

Kortom, een plant grootbrengen is nog niet zo makkelijk. Laat staan een productieve moestuin aanleggen met daarin een groot aantal verschillende groente- en fruitsoorten, elk met hun eigen manier en moment van zaaien, planten, verzorgen en oogsten. Samenvattend komt er dus best veel kijken bij het aanleggen en bijhouden van een productieve moestuin. Een goede timing en een doordachte indeling van de tuin bepalen voor een groot deel het succes van jouw moestuin. Ook de manier van zaaien, planten en verzorgen beïnvloedt het succes van de uiteindelijke oogst.

Een beetje hulp zou daarom welkom zijn. Een moestuin cursus, nee niet online, gewoon in de buitenlucht zodat je samen kunt zien, voelen en ervaren. Uiteraard zullen er ook de theoretische aspecten van de moestuin behandeld worden.

In deze cursus leer je hoe je een moestuin vanaf het begin opbouwt. Van grasland of braken grond tot aan een volwaardige moestuin.

In 6 bijeenkomsten van 2,5 uur worden de volgende aspecten behandeld.

Hoe deel je een moestuin in?
Composteren, voeding voor je bodem en plant
Bodem en bodem bewerking
Maken van een zaaiplan, met oog op de jaren die nog komen
Wisselbouw en rotatie van gewassen
Van zaailing tot oogst
Ziekten, kwaaltjes en pesten….
Gereedschap en onderhoud

Uiteraard zullen alle onderdelen die aanbod komen na te lezen in de stencils die u elke bijeenkomst krijgt.

Locatie: De Groene Vallei, moes- en experimenteertuin bij de Wende, Schatkuilsestraat 1 Overasselt (net achter de Hatersevennen)

Kosten: 350 euro, Voor interesse of aanmelden stuur een mail naar info@degroene-vallei.nl

Start: zaterdag 21 september om 11:00,

  • 2e bijeenkomst: vrijdag 4 oktober om 11:00
  • 3e bijeenkomst: zaterdag 12 oktober om 11:00
  • 4e bijeenkomst: zaterdag 19 oktober om 11:00
  • 5e bijeenkomst: zaterdag 2 november om 11:00
  • 6e bijeenkomst: zaterdag 9 november om 11:00

Delen